Liters zaad spuiten sex markt den bosch

.

Gangbang utrecht thuisontvangst heerlen.Gratis neuken enschede gratis blote tieten


Bij het verdelen van de predikanten werd gekeken naar het aantal leden, het aantal kerkgangers, inkomsten, aantal gevers en belijdenissen, dopelingen en trouwerijen en begrafenissen.

In de binnenstad en Marewijk zijn veel jonge gezinnen, de buitenwijken zijn grijzer. Naast forse bezuinigingen richt de PgL een vitaliteitsfonds op met Iedere geloofsgemeenschap kan er aanspraak op maken. Wie samenwerkt, krijgt extra punten.

Foort van Oosten, voorzitter van de Algemene Kerkenraad, is blij met de uitkomst van het beleidsplan. De kerk moet haar mening laten horen. Het aantal wapenvergunningen dat in is afgegeven in Leiden bedraagt Parfumerie Mooi verdwijnt na vijf jaar uit het station Leiden Centraal. De winkelketen heeft besloten het contract met NS dat op 1 oktober afloopt niet de verlengen. Het was een testmodel voor zes stations. Ook de komst van Rituals had invloed op Mooi, waar voorheen veel Rituals producten werden verkocht.

Dat de meeste stationswinkels in Leiden van het eigen retailbedrijf zijn, is volgens het vervoersbedrijf toeval. Ze moeten wel passen binnen de doelstellingen. De Rijnland Zorggroep maakte in een winst van 8,4 miljoen euro.

Volgens Arnoud Weermeyer, lid van de raad van bestuur wordt het bedrag als financiële buffer gereserveerd. Van de groep maakt onder meer het regionale Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp en een aantal verpleeghuizen deel uit. In was de winst 5,9 miljoen en een jaar eerder 6,8 miljoen. De bestuurders zijn blij en zeggen te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere kwaliteit- en volumenormen. Binnenkort treffen de organisaties voorbereidingen voor de integratie in De poliklinische en basis ziekenhuiszorg blijft op alle drie locaties aanwezig.

Galeriehoudster Isabelle Riffon is op zoek naar sieraden met Leiden als thema. Tot en met 26 september mag iedereen een ontwerp van twintig bij twintig centimeter opsturen. Fotograaf Pim Rush merkte de gelijkenis met de sleutels van het stadswapen op.

Zo kwam ik op het idee om een ontwerpwedstrijd te organiseren. Tijdens de kunstroute zijn de inzendingen te zien in de galerie aan de Pieterskerk-Choorsteeg. Bezoekers vormen de jury en kiezen twee winnaars. Een tot 14 jaar, en daarboven.

Zij krijgen hun eigen sieraad cadeau. Na twee jaar is de verbouwing en uitbreiding van het Rijnlands Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg vrijwel afgerond en in gebruik genomen. Hoofd technisch dienst Gerben Posthumus: Het aantal medewerkers is sinds gegroeid van naar De uitbreiding beslaat 2. Het aantal verpleegdagen ligt rond de De noodgebouwen verliezen langzamerhand hun functie en maken deels plaats voor parkeerplekken.

De oude ingang is vervangen door een nieuwe. De vierpersoonskamers zijn opgesplitst in twee tweepersoonskamers en de kamers voor de kinderartsen zijn vergroot.

Ook de oefenruimte voor jonge kinderen is sterk verbeterd. Tussen de stations Leiden Centraal en Utrecht Centraal is tot en met 17 augustus geen rechtstreekse treinverbinding. Treinreizigers krijgen te maken met een langere reistijd en een aangepaste dienstregeling. ProRail werkt aan een omvangrijke vernieuwing van het knooppunt Utrecht. Dat karwei moet eind klaar zijn.

Er zijn dagelijks mensen aan het werk om aan de noordkant van Utrecht Centraal ruim twee kilometer spoor te vernieuwen en het aantal wissels te verminderen. Bij een aanrijding in de tunnelbak van de A4 bij Leiden raken drie mensen gewond. De botsing ontstaat doordat een rood kruis boven een van de rijstroken wordt genegeerd. Die rijbaan richting Amsterdam is bijna een uur afgesloten omdat er fietsen van een auto vallen. Eerder op de dag is bij knooppunt Ypenburg de A4 in dezelfde richting al enkele uren dicht nadat een busje op een 'peilwagen' botst.

Daarbij vallen vijf gewonden. De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging plaatst een mobiele klimwand op het Stadhuisplein. Kinderen vanaf zes jaar en hun ouders hebben na een klauterpartij een riant uitzicht. Bij de wereldkampioenschappen roeien voor junioren in het Duitse Hamburg zorgt Jeroen Oortwijn 18 van Die Leythe voor een sensatie door met de Junioren Holland Acht de zilveren medaille te veroveren. Het is ook een flinke opsteker voor de Leidse bondscoach Ronald Florijn, die naast de acht nog drie boten in de finale heeft.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlandse acht erin slaagt op het podium te komen. Oortwijn is euforisch na afloop van de race. Bij het EK voor junioren in mei, greep het achttal net naast de medailles.

Hij schrijft het succes onder meer toe aan de loodzware trainingen. Dertien maal per week. Oortwijn stapt over naar Nereus in Amsterdam, waar hij medicijnen studeert. Twee jaar geleden zou ze naar San José gaan, in Californië, om daar in een waterpoloteam van een universiteit te gaan spelen.

Slagter had een half jaar te lang niet gestudeerd waardoor de Amerikaanse universiteit haar niet mocht toelaten. Afgelopen week werd al bekend dat de Leidse vereniging international Vivian Sevenich 21 kwijtraakt aan de Italiaanse club Messina.

Zij vertrekt - na acht jaar ZVL - eind augustus naar Sicilië. Burgemeester Henri Lenferink is van plan de aangevraagde drank- en horecavergunning van Dubai Lounge aan de Nieuwe Beestenmarkt te weigeren.

Het 'tapas- en waterpijpcafé' zou niet voldoen aan de eisen. Sinds 1 februari is er een nieuwe ondernemer die het in november geopende Dubai Lounge exploiteert.

Zolang de aanvraagprocedure loopt mogen er geen dranken worden verstrekt en geen kansspelautomaten worden gebruikt.

Ook het terras moet gesloten blijven. Voor het eerst doen naast studenten van de Universiteit Leiden ook hbo-studenten van de Hogeschool Leiden mee. Minderjarige deelnemers mogen geen alcohol drinken en zijn te herkennen aan een andere kleur polsbandje.

De mentoren krijgen een cursus over de gevaren van alcohol en om het alcoholbeleid te handhaven. De opening is verhuisd van de Hooglandsekerk naar de Lammermarkt. Verder zijn zowel de champagnebrunch als de barbecue over twee locaties verspreid. In het Universitair Sportcentrum kunnen studenten overnachten en bij de Hogeschool Leiden staat een tent met slaapplekken. Die wordt na een dag ontruimd wegens overvloedige regen waarna de slapers verhuizen naar het sportcentrum.

De rest slaapt bij studentenverenigingen, medestudenten of particulieren. Op 12 augustus staat een bonte verzameling aan stands op de informatiemarkt op de Nieuwe Rijn en de Botermarkt. Sport-, studie- en studentenverenigingen, politieke partijen en horeca, presenteren zich.

Het programma op 13 augustus: Het Leids Eerstejaarsfestival is op 14 augustus in park Landskroon vlakbij Corpus. Bovendien kunnen we er twee uur langer doorgaan. De opzet is vrijwel gelijk: De gemeente biedt Rafaël Cala Rodriguez, eigenaar van dansschool Salsiando, een onderkomen aan de Flevoweg aan. Daar heeft hij weinig aan, zegt de dansleraar. Sinds de gemeente zijn dansschool aan de Haarlemmerweg in mei sloot, heeft hij geen inkomsten meer. Zijn huis en zijn auto zijn al verkocht. Na een jaar bleek dat een dansschool op het bedrijfsterrein volgens het bestemmingsplan niet mag.

Rodriguez staat aan de rand van een faillissement. Achttien jaar had hij een goedlopende dansschool. Op 23 augustus protesteren cursisten van de school met dansen op het Stadhuisplein en rond de balies van het stadhuis tegen de gemeente.

Biotechnologiebedrijf Prosensa krijgt 5 miljoen euro van de Amerikaanse non-profit organisatie CureDuchenne. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van een medicijn tegen de spierziekte Duchenne te versnellen. Ook wordt de subsidie ingezet voor de ontwikkeling van een tweede Duchenne-medicijn, naast het leidende medicijn in ontwikkeling drisapersen.

Wereldwijd lijden circa Patiënten belanden veelal in het begin van hun tienerjaren in een rolstoel. Op latere leeftijd is vaak beademing nodig. Weinig patiënten worden ouder dan 30 jaar. In ontving het Leidse bedrijf, dat sinds vorig jaar een beursnotering heeft in de VS, al 1,4 miljoen euro subsidie van CureDuchenne. Een misstap, verspreking of gemiste muzieknoot haalt mensen uit hun ritme. Daardoor vertragen we, melden Leidse psychologen in het Journal of Neuroscience.

In lopen, praten en muziek maken zit een ritme. Hersenen produceren dan een golfpatroon dat met dit ritme in de pas loopt. Dankzij de overeenkomst in ritmes voeren mensen activiteiten snel en nauwkeurig uit. Toch maken we soms een fout. Daardoor verschuift het hersenritme en raakt het uit de pas met het prikkelritme.

Groene Hart Cruises bestaat vijftien jaar. Het voormalige Leidse rondvaartbedrijf Slingerland werd overgenomen door het echtpaar Hans en Sonja Bosma, dat daarvoor verhuisde van Harderwijk naar Leiden. Eerst woonden ze op het kleinste scheepje Jolanda S. Na een huis aan de Hoge Rijndijk wonen ze nu nabij de ligplaats van de Olympia aan de Zijldijk.

De rederij verzorgt minicruises vanuit Leiden door het Groene Hart. Treinreizigers tussen Alphen en Leiden Lammenschans hebben vier uur lang meer dan een uur vertraging als de spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal beschadigd raakt nadat een boot zich klem vaart onder de brug. De provincie stuurt direct een team monteurs.

De schipper beweert door groen licht te zijn gevaren. De brug, die op afstand wordt bestuurd, zou te vroeg zijn gesloten.

Camerabeelden moeten uitsluitsel geven. De politie nam in juli vijftig zedenzaken in behandeling. In juli waren dat er nog geen dertig. Volgens districtschef Joep Pattijn wordt de stijging onder meer veroorzaakt door een exhibitionist die Leiden actief is bij studentenhuizen en een handtastelijke wielrenner in de Bollenstreek.

In twee Leidse wijken is volgens Pattijn nog geen sprake van dalende woninginbraken: Uit cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat deze wijken hotspots zijn.

Pattijn wijst twee oorzaken aan. Het zijn al wat oudere wijken, waar bij veel woningen het hang- en sluitwerk niet van de beste kwaliteit is en de kozijnen in veel gevallen óók aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Verder is er - vanwege de bevolkingssamenstelling — een kleinere bereidheid tot burgerparticipatie dan in andere delen van Leiden. Oplettende burgers zijn volgens hem een belangrijke factor voor de dalende misdaadcijfers.

Het aantal gepleegde misdrijven daalde de eerste vier maanden met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in In het hele district daalde het aantal woninginbraken met 27 procent tot In die periode werden 73 verdachten opgepakt, tegen 57 in De Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming haalt een grote groep verwaarloosde en ondervoede dieren weg uit een woning.

Het gaat om 26 katten, drie honden, tien stinkdieren en een fret. Een dierenarts is ruim vier uur bezig met het controleren en behandelen van de dieren. Voor een kat en een kitten komt de hulp te laat. De inspectie komt de misstand op het spoor na een telefoontje over enorme stankoverlast. Tegen de eigenaresse is proces-verbaal opgemaakt. Zij moet ook de kosten betalen van de herplaatsing. Rogier Jansen is de nieuwe basketballer bij Zorg en Zekerheid Leiden.

Het is met afstand de meest besproken tweejarige transfer van deze zomer. De spelverdeler werd de afgelopen seizoenen steevast uitgejouwd in de Vijf Meihal. Zelfs werd hij op een spandoek huilend afgebeeld. De voudig Oranje-international is er niet van onder de indruk.

Felder heeft naam gemaakt in het Amerikaanse collegebasketbal. De voorbije twee seizoenen speelde hij voor Miami Ohio Redhawks. Merijn Tinga, de Leidse Plastic Soup Surfer slaagt er niet zijn surftocht van kilometer langs de hele Nederlandse kust naar het Duitse Borkum te volbrengen.

Op het strand van Ameland stopt hij er mee nadat hij twee keer eerder in het Belgische Knokke op zijn twintig kilo zware surfboard te zijn gestapt. Mijn voet zijn ontveld en ik kan alleen nog maar achteruit de trap af. Zes appartementen van een flat aan het Pergolesipad worden ontruimd vanwege een gaslek, dat ontstaat bij sloopwerkzaamheden.

Nadat energieleverancier Liander het gat heeft gedicht mogen de bewoners weer terug. Het aantal dak- en thuislozen dat om een logeerplek vraagt, neemt toe. Deze organisatie biedt verschillende vormen van opvang en begeleiding in Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk aan.

Bij de federatie zijn 75 leden aangesloten. Met elkaar goed voor honderden opvanglocaties in ons land. Ook jongeren behoren steeds vaker tot de groeiende groep nieuwe daklozen.

Ze zijn weggelopen, komen uit de gevangenis en zijn daarna niet opgevangen of staan op straat vanwege grote financiële moeilijkheden. Ziekenhuisbacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica vormen een groeiend probleem. De Leidse antibiotica-expert Gilles van Wezel gaat samen met collega Michael Richardson en met experts van het LUMC en Naturalis op zoek naar nieuwe antibiotica in het gif van slangen en schorpioenen.

Tot dusver zoekt de farmaceutische industrie vergeefs. Gif wordt langs synthetische weg in grotere hoeveelheden gemaakt zodat die getest kunnen worden. Uitspraak Haagse rechtbank tegen twee Leidse broers van 21 en 16 jaar die een scheidsrechter bij een zaalvoetbalwedstrijd in de sporthal aan de Opaalstraat een dubbele kaakbreuk en een zwaar gekneusde neus toebrachten.

Tegen de oudste eist het openbaar ministerie twee weken eerder dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Verder wordt een schadevergoeding geëist en wil het OM dat hij onder toezicht van de reclassering blijft en een agressietraining gaat volgen. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan openlijke geweldpleging. Galeriehoudster en kunstenares Diana Lepelaar en Jeanette Plaizier openen het galerie-café binnenkort in de oude ambachtsschool.

Aan de voorzijde van het gebouw komt bovendien een terras. Elke zes weken wordt er van tentoonstelling en thema gewisseld. Lepelaar startte haar atelier in en Plaizier runde er evenementenbureau De Partij. De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking, de ranglijst van beste universiteiten ter wereld.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals een soort Nobelprijs voor de wiskunde voor medewerkers en afgestudeerden. Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. Tegelijkertijd worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd.

In de ranglijst voor een beperkt aantal wetenschappelijke disciplines staat Leiden voor Physics in de groep 51 tot Woonwagenbewoners trekken steeds vaker groepsgewijs naar campings om daar in een stacaravan een groot deel van het jaar door te brengen. Op de officiële standplaatsen wordt het steeds moeilijker hun traditionele levenswijze vol te houden. Dat zegt de Leidse woonwagenbewoner Wim van Esch die merkt dat gemeenten vaak een uitsterfbeleid volgen en wagens vervangen door kunststof chalets.

Zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg loopt in de nacht van 15 op 16 augustus bijna helemaal leeg. Na reparatie wordt het zwembad weer volgepompt. Op 20 augustus gaat De Vliet weer open als het nieuwe water bijna tot 22 graden is opgewarmd. Manager Henri de Boer van Sportbedrijf Leiden zegt dat het zwembad een technisch probleem had. Een niet goed functionerende afsluiter van een filter was de oorzaak. Abonnementhouders kunnen zonder bijbetaling zwemmen in zwembad De Zijl. In het onbemande pompstation Jongeneel aan de Stevenshofdreef staan sinds kort twee industriële wasmachines en een droger.

In de ene wasmachine past tot vier kilo, in de ander en de droger kan tot achttien kilo. Annemieke en Mattijs Jongeneel bedachten die extra service voor hun klanten.

Oud-profvoetballer Tin de Cler vindt het hoog tijd dat in Leiden ernst wordt gemaakt met fusies van vrijwel alle verenigingen. De oud-speler van onder meer Ajax, AZ, Feijenoord en het Nederlands elftal betreurt dat zijn jeugdliefde Lugdunum is afgegleden tot in de kelder van het amateurvoetbal. Hij stelt voor het aantal clubs in enkele jaren terug te brengen van twaalf naar zes.

Als fusiepartner van Lugdunum ziet in Roodenburg een goede kandidaat. Sentimenten hoeven wat hem betreft niet in de weg te staan. De Cler wil na zijn operatie aan een liesbreuk terugkeren als trainer. Ik las dat in meer dan zestig steden vrijwilligers mensen uit het buitenland helpen de taal te leren.

Ik stortte me in het diepe. Na een artikeltje in de krant stond mijn telefoon roodgloeiend. Van buitenlanders, maar ook van organisaties als Vluchtelingenwerk, Inburgering, het Talencentrum. De eerste jaren was ze soms veertig, vijftig uur per week in touw. Iedere keer als ze buitenlanders het inburgeringscertificaat gaf, zei ze: Hier in de hal staat GildeSamenspraak Leiden. In die acht jaar hebben we bijna vrijwilligers aan hen gekoppeld.

De meeste matches gaan één, anderhalf jaar door. We geven geen lessen. Ze gaan samen aan de slag. Het is erg belangrijk dat het klikt. Ze studeerde rechten in Leiden, haar man overleed op jarig leeftijd en heeft twee zoons: Michiel 37 en Folkert Ze hield aan het werk Iraanse schoondochter over.

Van de vijf kersenboompjes die Japanse zusterstad Nagasaki de stad in maart cadeau deed voor een plekje in het Rembrandtpark staan er nog maar enkele overeind. Ze werden door Teruo Nakamura en zijn Leidse collega wethouder Frank de Wit geplant naast de plaquette die er uitleg over geeft. Ze zijn gesneuveld door vandalisme. De schade is ontdekt tijdens een reguliere inspectieronde en het tekort wordt in het najaar aangevuld.

De Csupermarkt aan het Diamantplein sluit en wordt omgevormd tot Jumbo. Het is de derde Jumbo-winkel in Leiden. Vanaf 3 september kunnen de inwoners van het Morskwartier terecht in de nieuwe winkel. De m2 tellende Jumbo krijgt onder meer een versplein. Klanten van C in Winkelcentrum Diamantplein konden vanaf 30 juli verhuiszegels sparen. Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de nieuwe Jumbo inleveren voor een boodschappenpakket van 60 euro.

De medewerkers gaan mee naar Jumbo en er komen nieuwe medewerkers bij. De eerste klanten krijgen een bos bloemen en tot en met 7 september krijgen alle klanten die meer dan 25 euro besteden een appeltaart.

Filiaalmanager is Jelmer Hessling. Het is het ste Jumbo-filiaal in Nederland. Ze kwalificeerde zich niet voor individuele nummers. Op de enige afstand waarvoor zij zich plaatst, de estafette 4 x meter, komt ze niet echt in actie omdat de eerste loopster Madiea Ghaloorer er niet in slaagt het stokje door te geven aan Dafne Schippers maar valt.

Daardoor wordt de run voortijdig afgebroken. Van Schagen zou de derde loopster zijn. De Leidse schrijfster Ciska van der Horst brengt haar eerste boek op de markt.

Haar ouders zijn om het leven gekomen en een zwaar begin op school en nachtmerries maken haar leven er niet makkelijker op. Het is een avontuur vol liefde, spanning, verdriet, draken en actie.

Ivy is uitgegeven door boekscout. In vragen aan B en W zegt de partij dat Leidenaars bewust of onbewust niet opgeven wanneer ze naar elders verhuizen. Daardoor krijgen huurder of kopers van hun leeggekomen woningen hoge aanslagen omdat hun adres veel meer mensen staan ingeschreven.

De SP vraagt zich af of nalatigen kunnen worden beboet. Studentenverenigingen hebben voldoende vrijwilligers. Nu wordt er meer gepland. In september wordt het leenstelsel ingevoerd. Dan vervalt de studiefinanciering als gift. Ook bij studentenroeivereniging Njord merken ze weinig van een tekort waar veel sportclubs wel mee kampen.

Sporten, bewegen, en tussendoor gezond eten en drinken. De sluiting van de poortjes op de stations Leiden Centraal en Voorschoten komt naderbij. In Woerden en zeven andere stations wordt vanaf vandaag een proef gehouden waarbij gratis doorgang wordt verkregen met een ov-chipkaart waarop voldoende saldo staat.

Wie binnen een uur het station weer verlaat en uitlogt verliest geen saldo. Volgens Eric Trinthamer van NS kunnen mensen zonder ov-pas straks een passagekaart bij de gemeente aanvragen. De strijd tussen NS en gemeente - die geen poortjes wil - nog altijd niet beslecht. Er wordt tussen beide partijen nog steeds gesproken. Biotechbedrijf ProQr Therapeutics zoekt naar een medicijn tegen taaislijmziekte. Het Leidse bedrijf probeert daarvoor 75 miljoen dollar binnen te krijgen op Wall Street en de strijd aan te gaan met marktleider Vertex Pharmaceuticals.

ProQr staat aan de vooravond van de eerste testfase van QR, dat patiënten laat inhaleren en zich richt op het verbeteren van de longfunctie via reparatie van een defect gen. Mensen met taaislijmziekte hebben een lagere levensverwachting. ProQr is mede opgericht door Henri Termeer, eerder directeur bij het Leidse Genzyme, dat ook werkt aan medicijnen tegen taaislijmziekte. Lucinde Wiersema 16 vertegenwoordigt ons land tot en met 24 augustus op het Europees jeugdkampioenschap voor doven en slechthorenden in het Turkse Trabzon.

De Leidse atlete blijkt op haar zevende volledig doof te zijn en communiceert via gebarentaal. Ze zit op Het Waterland, de praktijkschool in Leiden en krijgt hulp van een tolk. Ze doet mee op vijf onderdelen, speerwerpen, hoogspringen, ver springen, kogelstoten en de meter. B en W zien af van het voorstel van UVS om de bouw van een nieuwe tribune, kantine en kleedkamers te combineren met de bouw van enkele sportzalen.

De sportzalen zijn voor de middelbare scholen in de buurt en voor basketbalclub BS Leiden. UVS, BS Leiden en de wijkvereniging Houtkwartier willen nog voor de commissiebehandeling van 11 september van het ontwerp bestemmingsplan Kikkerpolder de gemeenteraad overtuigen van een alternatief dat voor alle partijen acceptabel is: BS Leiden zoekt al jaren één thuishonk, met zoveel mogelijk trainingsruimte.

En de wijkvereniging probeert de groeiende verkeersdruk in de wijk te beperken. Op 4 september houdt de wijkvereniging een bijeenkomst waar het alternatief wordt gepresenteerd en de gemeente komt uitleggen waarom ze door wil met de huidige plannen. Lucky Ajax en Sparta Legends spelen er en de oud-profs uit Amsterdam winnen met Scheidsrechter is Pieter Vink uit Noordwijkerhout.

De wedstrijd levert 5. Holverda kreeg vorig jaar de diagnose Alzheimer. Bij het duel geniet de Leidenaar, maar is ook aangedaan. Vooral wanneer Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, hem toespreekt.

De oud-voetballer is opgetogen over de opbrengst: De veiling na de wedstrijd brengt 4. Ajax doneert ook nog eens 1. Een loterij levert euro op. In het shirt van zijn geliefde Sparta speelt hij korte tijd mee en krijgt applaus bij het eerste balcontact. Na rust mag hij een strafschop nemen. De hoofdrolspeler schiet met links naast. Vlak voor tijd maakt hij de eretreffer, met rechts.

Geëmotioneerd gaat hij door een erehaag van Spartanen en Ajacieden van het veld. Hij speelde twaalf jaar betaald voetbal, waarvan zes bij Sparta in Rotterdam en ook bij Fortuna Sittard en HFC Haarlem en werd een keer geselecteerd voor het Nederlands elftal.

In zijn jeugd speelt Wout, die in Leiden-Noord opgroeit, voor Roodenburg. Soms voetbal hij nog bij de veteranen van Docos. Omdat hij geen auto meer mag rijden hebben fans een haal- en brengservice georganiseerd van en naar Sparta. Goedkope leasefietsen die Het Warenhuis wil verhuren is oneerlijke concurrentie voor de lokale fietsenbranche, vindt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden. De kringloop is onderdeel van de sociale werkvoorziening, die gebruikt maakt van door de gemeente verwijderde fietsen.

Het Warenhuis wilde fietsen verhuren voor 50 euro per jaar met een borg van nog eens 50 , inclusief gratis reparaties.

Sloos vraagt B en W ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in de bestaande fietsenhandel niet in gevaar komt. De politie rolt een hennepkwekerij op in de Marnixstraat. Agenten treffen op de eerste verdieping van een woning hennepplanten aan. De plantjes zijn verspreid over drie kamers. Ook werd een pot met 15 stekplantjes aangetroffen. De kwekerij en de apparatuur wordt vernietigd.

Verzetsstrijdster Atie Visser overlijdt een maand na haar ste verjaardag. In komt ze in het nieuws omdat ze in een brief aan burgemeester Henri Lenferink bekende de directeur van de HCW Felix Guljé te hebben doodgeschoten in Visser zat in de Tweede Wereldoorlog als koerierster onder de valse naam Karin bij de knokploeg van Marinus Post. Ze overviel onder meer distributiekantoren. Daarvoor kreeg ze in het Verzetsherdenkingskruis en de Veteranenspeld.

Naast haar ondergrondse werk zat de geboren Rotterdamse ook bij de Politieke Opsporingsdienst POD , die 'foute' Nederlanders opspoorde. Na de oorlog liquideerde ze Guljé, die voor de nazi's zou hebben gewerkt. Zijn bedrijf zou een brug hebben gerepareerd die door het verzet was vernield en voor de Duitsers van strategisch belang was. Met twee anderen van het verzet ging Visser in juni naar het huis van Guljé in de Van Slingelandtlaan. Ze belde aan en schoot hem dood in de deuropening. Later bleek dat Guljé joodse onderduikers in huis had.

Tegen de burgemeester zei ze dat ze de moord niet zou hebben gepleegd, als ze meer over haar slachtoffer had geweten. Hij verkocht zijn complete boekenbezit. De bekende Leidenaar - met alpinopet - stond jarenlang ook op de warenmarkt met een boekenstal. Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek dat met subsidie van de Nierstichting is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit.

Maar er wordt ook gedacht een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer vette vis per week. Capsules met visolie of met op algen gebaseerde omegavetzuren zijn een goed alternatief.

Sporting Trigon is, onder strikte voorwaarden, bereid om het korfbalterrein aan de Zoeterwoudsesingel op te geven zodat tennisclub Roomburg er een nieuw complex kan inrichten. Tennisclub Roomburg kan er drie banen meer aanleggen dan nu langs de Kanaalweg. En als de verhuizing rond is, kan hockeyclub Roomburg - die al jaren nieuwe leden moet weigeren - een extra kunstgrasveld aanleggen waar nu nog wordt getennist.

Volgens voorzitter Beekman wordt zaalkorfbal steeds belangrijker en pleit hij voor een nieuwe korfbalhal. De Leidse firma FashionQlub neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag de website shopvip. Het online-bedrijf, met de hoofdvestiging aan de Harteveltweg, was al eigenaar van onder meer Goeiemode. FashiobQlub verkoopt bekende modemerken met korting. Buurtrestaurant Resto van Harte opent op twee locaties in Leiden een ontmoetingsplek voor jong en oud.

De kennismakingsprijs voor een driegangendiner is vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Resto VanHarte biedt vrijwilligers en stagiairs kansen om weer aan het werk te gaan.

Die helpen met boodschappen doen, het voorbereiden van gerechten, afwassen en opruimen. Maar ook met de organisatie van feestelijke of interessante activiteiten. Hoewel het weiland al zestien jaar in gebruik is door de paarden van Paula Buijn, wijst de gemeente in een brief dat het strijdig is met het bestemmingsplan. De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente om opheldering.

Buijn is teleurgesteld dat klagers uit de omgeving niet eerst bij haar zijn geweest voor overleg: De stallen staan er al sinds In april spraken we met de gemeente. Er zou een gesprek volgen met de klagers, maar dat is nooit gebeurd. Als het vee niet weg is moet ik Een paar jaar geleden werden de paarden mishandeld, ze vindt geregeld glas, en iemand probeerde de beesten te vergiftigen door batterijen, wc-eend en chloortabletten in het water te gooien.

Anonieme buurtbewoners zeggen dat het vies en modderig is, het er stikt van de vliegen en het terrein te klein is en de stallen er slecht aan toe zijn. Hij heeft Susanna Veldmeijer en Henk Dissel als opponent. Theodoor 21 is een jaar bezig met professioneel zingen. Die kwam in de single top op plek 69 binnen.

Volgens zijn management ziet Theodoor de nominatie als een bekroning. Onderzoekers van Naturalis en deskundigen van de Universiteit Utrecht ontleden een dode walvis die een dag eerder vijf kilometer voor de kust van Katwijk drijvend wordt aangetroffen door de bemanning van de SCH 7, een kleine vissersboot. De bijna meter lange vinvis stierf een plotselinge dood, concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht na onderzoek.

Maag en darmen zaten vol. Dat duidt niet op een lang ziekteproces. Achter de ribben vinden pathologen enkele verbrijzelde ruggenwervels, wat er op zou kunnen wijzen dat de vinvis het slachtoffer is geworden van een aanvaring.

Steven van der Mije van Naturalis, die de ontleding leidt, noemt ook een aanval van een orka of een botsing met een kade als mogelijke verklaring. Het dier was vrij jong. Het museum heeft er niet de juiste spullen voor.

De kop alleen is al 4. Per vrachtwagen gaan de botten naar een speciaal prepareerbedrijf in het midden van het land. Door het natuurlijke rottingsproces moeten de laatste stukjes vlees en weefsel van het skelet verdwijnen. Daarna moet het karkas nog een aantal maal gespoeld worden.

Als het skelet schoon is keert het naar Leiden terug. Daar wordt het gerepareerd om daarna eventueel tentoongesteld te worden. Koos Moenen overlijdt - na een langdurig ziekbed - op jarige leeftijd. Moenen was enkele jaren bestuurslid materiaal en verleende vele jaren hand- en spandiensten in de materiaalploeg bij evenementen, repetities en optredens.

Jarenlang was hij de grote man achter het inzamelen van oud papier ten bate van de clubkas. Bij de lintjesregen in werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. De uitnodigingen voor de Veiligheidsmonitor vallen bij de deelnemers op de mat. Leiden is een van gemeenten die meedoen aan het onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, overlast in de buurt, en het optreden van gemeente en politie. De resultaten worden in maart verwacht. Leiden gebruikt de uitkomsten bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid.

Het probleem speelt al bijna twintig jaar maar de gemeente wil het dit najaar definitief oplossen. In klaagde al een hoteleigenaar dat zijn Duitse en Engelse gasten geregeld op de bon gaan. Volgens de gemeente vallen de borden onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens waarvan niet mag worden afgeweken. Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur zegt dat het elke gemeente vrijstaat om informatieborden ter verduidelijking te plaatsen. Het plaatsen van de ondergrondse vuilcontainers heeft soms wat voeten in aarde.

Zo stuitte de graafploeg van GP Groot vier weken geleden aan de Kaiserstraat op een historische kademuur. Ondanks de proefboringen en proefsleuven hadden we die muur nooit gezien. De afdeling archeologie van de gemeente is bij het project betrokken en kijkt soms met de ploeg mee. Begin zijn we in Pieterswijk, daar zullen we ook veel vinden.

Nagel hoopt over vier weken de containers in de Kaiserstraat te kunnen plaatsen. Een kwart eeuw terug waren dat er nog maar 5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Leiden reden er begin dit jaar Minder dan een op de drie Leidenaars. Dat staat in schril contrast met enkele plaatsen in de regio waar bijna de helft van de inwoners een eigen auto heeft, zoals Wassenaar, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom en Lisse.

Wellicht komt het omdat het openbaar vervoer in steden fijnmaziger is en er meer jongeren in de stad wonen. Het CBS geeft toe dat het slechts gist naar oorzaken.

Anneke van Aken-Tasman overlijdt. Ook was zij landelijk actief. Bij een brand in een woning aan de Molenstraat worden vier huizen ontruimd. De bejaarde bewoner wordt gered door zijn oplettende overbuurvrouw Kimberley.

Ze merkt de brand als eerste op en helpt hem uit zijn woning: Ik ben gelijk aan de slag gegaan. Hij wordt uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd. Bovenbuurman Ben vlucht naar het balkon en wordt geholpen door de brandweer. Ook omwonenden moeten uit voorzorg een veilig heenkomen zoeken. De brandweer heeft het vuur snel onder controle en schade blijft beperkt. In de Oostvlietpolder worden de Leidse Hooidagen gehouden.

Het Zuid-Hollands Landschap organiseert het evenement voor de tweede keer. Op beide dagen bouwen kinderen een tipi, hakken hout en stoken een vuurtje. Verder zijn er excursies, speurtochten en workshops om het platteland beter te leren kennen. Elza Hoeve, het laatst melkveebedrijf van Leiden, aan de Vlietweg 82 houdt open huis. Onderzoekers uit Leiden, Eindhoven en Nijmegen zijn er onder leiding van de Universiteit Wageningen in geslaagd om een kunstmatig virus te ontwikkelen.

De ontdekking is gepubliceerd in Nature Nanotechnology. De onderzoekers denken vooral aan therapieën om genetische defecten te corrigeren. Traditionele medicijnen bestaan uit relatief kleine moleculen die meestal zonder al te veel moeite op de plaats terecht komen waar ze moeten zijn. Dat gaat lastiger met nieuwere typen medicijnen die worden ontwikkeld en die bestaan uit grote biomoleculen zoals eiwitten en nucleïnezuren, bouwstenen voor DNA.

De Leidse inbreng komt van de natuurkundige Daniela Kraft. Zij ontwikkelde samen met Willem Kegel Universiteit Utrecht en Paul van der Schoot TU Eindhoven een theoretisch natuurkundig model dat het vormingsproces van een natuurlijk virus, Tabaksmozaïekvirus, beschrijft. Bij de WK Roeien op de Amsterdamse Bosbaan behalen de zeventig Nederlandse deelnemers in de veertien Olympische onderdelen slechts één medaille.

Er doen zestig landen mee en Nederland heeft met 21 ploegen de grootste equipe ooit. Vier Leidse deelnemers komen aan de start.

De Holland Acht eindigt als laatste in de serie en komt twee dagen later in de herkansing niet verder dan de vierde plek. In de B-finale eindigt de Oranje-acht als tweede. Beukers plaatst zich met partner Inge Janssen voor de halve finale na een zege in de herkansing. Het duo mist de grote finale maar worden In de B-finale in 6. Frenken wordt in de halve finale vierde en plaatst zich niet voor de finale.

Ze kwamen vorig jaar tijdens het Leids filmfestival op het idee. Via crowdfunding haalde de organisatie in juli ruin 3. Milou Laan, een van de initiatiefnemers, doet met Vincent van der Voort de muzikale programmering vanuit een tijdelijke kantoorruimte aan de Aalmarkt.

Een kleinschalig, groen festival met een intieme sfeer waarbij het concept belangrijker is dan grote namen. Met bezoekers is het festival uitverkocht. De hooischuur is omgebouwd tot hoofdpodium, er is een blotevoetenveld en naast het kippenhok een tweede podium. De dieren van het kinderboerderijtje logeren tijdelijk elders.

De workshops zijn milieugericht: En bezoekers maken mooie dingen van afval. In het kinderdorp geschminkt worden met eco-schmink, knutselen met gerecycled papier, leren koorddansen, een theaterspel geïnspireerd op het vossenspel of brood bakken op een kampvuur.

Sjaak van de Geijn laat met zijn stagiairs het vak van de smid zien. Marjo Buijs stelde een theaterprogramma samen. Joop Dijkman overlijdt. Hij was van tot hoogleraar longziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn speciale aandacht had longemfysemm. Na zijn emeritaat verhuisde hij naar Nijmegen. Het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol is urenlang onmogelijk door storingen.

Tussen Leiden, Haarlem en Schiphol zorgde een stroomstoring voor problemen. Tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid was een seinstoring de boosdoener. De bomen die in maart werden gekapt bij het Sylvius-laboratorium op het Bio Science Park kosten de Universiteit Leiden Volgens de gemeente zijn er dertien bomen illegaal omgehaald met een waarde van 4. De universiteit had geen vergunning aangevraagd en de Bomenbond Rijnland trok bij B en W aan de bel.

Het college stelde de universiteit in juli in de gelegenheid alsnog een vergunning aan te vragen. Dat werd geweigerd omdat het terrein geen openbare ruimte zou zijn en de bomenverordening niet van toepassing is.

De gemeente is het daar niet mee eens en eist dat de universiteit het bedrag stort in het bomenfonds. De Bomenbond vindt ook dat de bomen in de openbare ruimte stonden. Op gronden van de universiteit staan duizenden bomen en het aanvragen van kapvergunningen en de daaraan verbonden herplantplicht kost de universiteit tonnen per jaar.

Advocaat Marco van Duijn zegt dat de Bomenbond tevergeefs op deze onduidelijke regel gewezen en bepleit dat de verordening alsnog wordt aangepast. Alle spullen werden tijdelijk opgeslagen bij stichting Vrijplaats aan de Middelstegracht, waar de winkel wordt gevestigd als de verbouwing klaar is.

De winkel is toegankelijk voor iedereen en er mogen vijf artikelen per keer worden meegenomen. Als de opknapbeurt van de Breestraat niet op tijd klaar is, brengt de gemeente de straat provisorisch op orde zodat de taptoe, de optocht en andere festiviteiten van Leidens Ontzet kunnen doorgaan. Een juridisch probleem rond de gemeentelijke aanbesteding zorgt voor vertraging. Mark van Praag, voorzitter van de winkeliers vereniging vreest vooral voor het gedeelte richting Garenmarkt.

Volgens secretaris Karel Caron is het vooral op 27 augustus druk in de buitenbaden vanwege het fraaie weer. Een batig saldo gaat naar een goed doel. Ze worden door directeur Meta Knol in de bloemen gezet en krijgen een privérondleiding van conservator Christiaan Vogelaar. Het paar wordt vergezeld door hun in Leiden wonende kleindochters Anke en Kim. De expositie is nog tot en met 31 augustus zien. Daarna gaan de schilderijen terug naar de privécollectie van een rijke zakenman in New York.

Bewoners van de nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige Groenoordhallen en hun buren in de oude wijk Groenoord-Noord lopen geen gezondheidsrisico, nu er bij graafwerkzaamheden giftig materiaal is gevonden. De gemeente weerspreekt in een brief aan de bewoners ten stelligste dat de grond onder de woningen verontreinigd is. Er worden geen uitspraken meer gedaan wanneer de twee verbindingen van de waterwoningen naar de Slaaghsloot bevaarbaar zijn.

De vervuiling bij de westelijke watergang - hier zitten zware metalen in de grond - was al langer bekend. De vervuiling bij de oostelijke sloot - asbest - was ondanks bodemonderzoek een verrassing, die aan het licht kwam bij het graafwerk. Een dag later worden op een voorlichtingsavond de brief toegelicht en vragen van bewoners beantwoord. Wethouder Paul Laudy zegt toe dat het terrein tussen beide sloten extra wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest.

Verder baggert het hoogheemraadschap van Rijnland de aansluitende Slaaghsloot uit. Bij de herinrichting van de Breestraat krijgt slechts het deel tussen het stadhuis en het Gangetje een blindengeleidestrook met geribbelde straattegels. Het eerste deel is volgens de gemeente geen onderdeel van de hoofdroutes voor blinden en slechtzienden, die het station, de parkeergarages en het kernwinkelgebied met elkaar verbinden.

Dat is in overleg met het Platform Gehandicapten Leiden gegaan. Er is bewust gekozen voor een simpel netwerk die gebruikers makkelijker kunnen onthouden. Volgens Wim Duinker van het platform zijn er op het traject tussen station Leiden Centraal en de Haarlemmerstaat nogal wat problemen op te lossen. Op veel plekken wordt de strook ineens onderbroken en liggen soms de klanktegels metalen tegels met ronde noppen verkeerd. Op de Haarlemmstraat staan nog steeds allerlei uitstallingen en fietsen op de strook.

Henri Lenferink wil graag door als burgemeester van Leiden. Dat zou hij nu anders doen. Lenferink had niet moeten worden opgezadeld met Benno L. De commissie zou moeten beoordelen of het geoorloofd is om ergens een pedoseksueel te huisvesten. Eerder zei hij daar tijdens de zomervakantie eens goed over na te willen denken. De Haagse politiek ziet hij in elk geval niet zitten: Ik ben echt een lokale bestuurder en Leiden is zo mooi.

Waarom niet in Leiden? Zij liepen niet direct warm. Mijn uiteindelijke promotor in Utrecht kende ik nog uit mijn studententijd. Zijn enthousiasme was doorslaggevend. Door te focussen op Leiden kon ik veel factoren bij mijn onderzoek betrekken. Met een landelijk onderzoek had ik me meer moeten beperken. Leiden is dus vooral een case voor een groter geheel maar kent een paar specifieke zaken die interessant zijn: De industrialisatie had zich hier al grotendeels voltrokken toen de discussie over kinderarbeid losbarstte.

In was 40 procent van de textielarbeiders al voor zijn of haar tiende aan het werk gegaan. Drie jaar later zag je nauwelijks nog negen- en tienjarigen in fabrieken. Dat kwam niet door veranderingen in het productieproces: Maar tien jaar later, aan de vooravond van de invoering van het Kinderwetje van Van Houten waren er al weer een stuk meer elfjarigen aan het werk. Die wet, die fabriekswerk onder de twaalf verbood, was dus echt nodig om hen de fabrieken uit te krijgen.

Na de invoering werkten er toch nog veel jarigen. In kwam de leerplichtwet. Kinderen moesten tot hun dertiende onderwijs volgen. Pas toen de wet in werd bijgesteld, werd kinderarbeid echt teruggedrongen.

Mijn onderzoek brengt in kaart welke krachten werkzaam zijn. Maar zolang er armoede is, blijft de aanzuigende werking van de vraag naar goedkope arbeid bestaan. Verder is het bieden van een goed alternatief belangrijk. Beroepsopleidingen boden rond bijvoorbeeld geen écht perspectief voor jonge werkers. Wat Nederland betreft zijn we te ver doorgeschoten met het afbouwen van de regelgeving.

Een derde van de tot jarigen zegt dat hun schoolwerk lijdt onder krantenwijken, vakkenvullen of klussen tussen de bollen. Bewust houdt bondscoach Toon Van Helfteren zijn spelers niet op de hoogte van uitslagen in de andere poules. Pas als de voorsprong in het slotkwart terugloopt tot negen punten, maakt hij duidelijk dat het verschil boven de vijf moet blijven.

Trots hoort hij dat de NOS-verslaggever hem de redder van het Nederlands basketbalteam noemt. Op de eerste trainingsdag begin juli komen slechts negen van de 45 spelers opdagen. Toch wint het team net twaalf spelers op 10 augustus de eerste wedstrijd tegen en in Bulgarije.

Een week later wordt In Montenegro een even verbluffende als historische zege geboekt. Geradbraakt keert het team terug in de Vijf Meihal na een vlucht met een oude Fokker zonder beenruimte. Alsof er niets aan de hand is, wordt Bulgarije een dag later geklopt.

Op 23 augustus wordt op Cyprus de uitwedstrijd tegen Israël een klap. Oranje wordt weggespeeld King is de vele bedreigingen aan zijn adres zat. Ook kost het hem veel te veel tijd. Zijn advieswerk wordt overgenomen door mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom.

De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd. King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland. King vindt dat de anti-ZwartePietenbeweging veel succes heeft geboekt. Zwarte Piet moet worden aangepast. De zwarte kleur moet weg. King is ook failliet. Hij heeft grote problemen met de Belastingdienst maar het bankroet heeft volgens hem niets te maken met de bedreigingen.

Even lijkt het erop dat Marit het liefst Eline achterna zou willen gaan, maar ze houdt zich groot. Over Herman is er niet meer zoveel te vertellen. Hij gaat met zijn Fleur op pad. Waar ze heen gaan, hoe lang, en wat er te beleven valt is allemaal van geen belang. Zo klef als twee overrijpe bananen glijden zij hand in hand, arm en arm, en elkaar kussend door de straten van Het maagdelijke duo heeft mekaar gevonden. En de hele wereld mag het weten. We zijn weer vertrokken met een wederom geweldige volzin van Marc welke altijd eindigt met minimaal 2 woorden die niet te verstaan zijn.

Hoe presteert ie het toch elke keer? Naar verluid ligt dat aan de Zambiaanse cultuur. Je past je aan het land aan dus krijg je luie lippen en korte stembanden. De 2 overgebleven vrouwen storen er zich niet aan. Onder hen heeft zich een ware klopjacht op Marc voltrokken. Zij zijn vooral druk om mekaar de ogen uit te steken.

Anke laat trots zien dat ze op een tractor kan rijden. En Annekim kan heel goed met wapperende krullen meerijden. Deze openbaring hadden we natuurlijk niet gehad wanneer hun auto niet kapot zou zijn gegaan bij de visafsslag. Er was geen beweging meer te krijgen in het ding. Zelfs aanduwen door een dozijn vissers haalde niet uit en toen een overenthousiaste inlander met de tractor zowat het meer in stoof met auto en al, leek het Marc wijzer om te kiezen voor de op één na slechtste optie; een vrouw laten rijden.

En dat werd dus Anke. Anke is wat dat betreft best wel in vorm en kan d'r draai steeds beter vinden. Ze heeft ook tintelingen en denkt hardop dat ze best in Zambia zou kunnen wonen. Marc vindt trouwens van niet. Dat mag ie vinden maar dat moest hij natuurlijk niet hardop denken. Of het moet zijn dat je het welbekende 'opzoutsignaal' wil geven.

Maar dat zou raar zijn. Want hoewel het hem verrekte makkelijk lijkt om Annekim te annexeren omdat zij toch al in Zambia woont en omdat zij veearts is, iets wat altijd makkelijk is wanneer je een vijver met een ziljoen vissen hebt, is Marc nog niet overtuigd. Beide vrouwen lijken nog in de race om visboerin te worden. Het liefst zou Marc zelf een vis willen zijn. Want bij hem in de vijver heeft elk mannetje 2 vrouwtjes, en dat lijkt hem wel wat. Dat hij het 3e vrouwtje weg gestuurd had was ook gebaseerd op kennis uit de vissenwereld, alwaar het 3e vrouwtje altijd teveel is en alleen maar zorgt voor uitputting.

In Texas is het thanksgiving. Dat is een gedenksdag waarop alle Amerikanen grootschalig eten klaar maken en dit meenemen naar hun grootschalige family alwaar ook al grootschalig eten ligt te wachten waarop allen deze massa grootschalig gaan opeten.

Wat dat betreft is in Amerika alles huge. De dames van Olke hadden een streekproduct gemaakt, nl. Behalve dat alles groot en veel is daro, zijn ze ook heel stoer. Er valt een glazen schaal aan gruzelementen op het eten maar dat doet die Amerikanen niks.

De grootste stukken glas vissen ze d'r uit en de rest roeren ze gewoon door het eten, is het nog meer! Zo'n maaltijd ligt natuurlijk zwaar op de maag dus gaat Olke met the family volleyballen. Sandra is er ook wel voor te porren maar Alberdien heeft er geen zin in. Die heeft haar grootste troef weer uit d'r tas getrokken. Hiervoor wordt ze uiteeindelijk door Olke beloond met een stevig kruupke. In Canada heeft Riks papaweekend.

Aadeehaadee en Olivia komen de vrouwen van hun pa keuren. Riks geeft ook openlijk toe dat de kids daar best wel invloed op hebben. Nou hou dan je hart maar vast. Want koud uit the schoolbus komt Aaadeehaadee het huis binnen stuiteren dat ie een ' stepmam' wil. En voor het eten, wanneer het gelovig gezin hun prayers zeggen, smeekt Aadeehaadee dat 'somwan wil merrie maai det'  en zijn ogen verraden dat er ook gerust nog best a ' brodder or sister' bij kan.

Na het eten Halen de kids hun favoriete leesboek en samen lezen zij een verhaaltje uit de bijbel. Als de kids op bed liggen gaat Riks nog even shit schuiven op stal. Eline mag mee want Riks was Eline die dag een beetje kwijt. En dan is het een Gods wonder dat je ze terug vind daro op de onmetelijke toendra's van Sascatchewan. Maar enfin, Riks wilde dus nog wel effe praten met Eline om te polsen of ze er nog steeds zin an had. Riks ziet Eline nog steeds wel zitten en daardoor verblind luisterde hij maar half toen Eline hem met veel omhaal zei dat ze er eigenlijk wel klaar mee was.

De volgende dag neemt Riks zijn vrouwen mee naar zijn wekelijkse hoogtepunt, de kerk. Daar had ie de bij pastoor een zwik zwart geld in de collectebus gedaan zodat die Riks helemaal de hemel in prees ten aanzien van de vrouwen. Marit loog dat ook zij elke dag deed bidden. En dat wat Marit zei al helemaal niet. En dat kan toch de doorslag geven straks, in een gebied waar de kerk je alles is. Want wil je er eens uit? Je gaat naar de kerk!

Ben je toe aan een verzetje? Een keer een avond jezelf zat zuipen? En om in Riks' woorden te spreken; dat kan toch gedonder in de keet geven wanneer pa wel gelooft en stepmam niet.

In Roemenië zitten David en zijn meiden nog steeds op het Landal vakantiepark. Voor de afwisseling regent het weer eens. Ideaal weer om de boel nog eens te overpeizen. Suzanne vindt het heftig allemaal. Mara vindt alles nog heftiger, alleen al om het feit dat ze op de moeder van David lijkt. Mara kijkt nog es naar beneden en mompelt dat ze niet eens zo klein zijn.

David vindt het overigens ook heftig. Hij kan niet kiezen. Eerst neigde hij lichtjes naar Suus, maar doorzetten durft ie niet goed omdat er dan bij Mara weer zo'n psychopatische blik in de ogen komt. Brrrr, David rilt als ie er weer aan denkt. Wat dat betreft is David een pussy en lijkt hij het kiezen te willen uitbesteden aan zijn meiden. Na met Mara te hebben geshopt in het Campingwinkeltje volgt er buiten weer een moment waarin beiden mekaar uitgebreid leuk staan te vinden.

David zegt zich super te voelen bij haar en dat alles zo vertrouwd is. Het klinkt haast alsof hij haar afgelopen nacht alle hoeken van de slaapkamer heeft laten zien. Elk moment verwacht je dat de 1 de ander bespringt. Maar nee, ze blijven als twee loopse hondjes om de boodschappentas heen draaien. Ondertussen is het in het vakantiehuisje alarmcode rood. Suzanne trekt het niet meer. David belooft haar een picknick in de hoop dat ze die woorden terug neemt.

Het mooiste bewaren we voor het laatst. Want wat is het toch allemaal fijn dans la France. Vredig zingen de meiskes liederen met het bijdehandte zusje van Herman. Het is zulks overweldigend tafereel dat Herman zich naar buiten spoed om wat met balen gras te gaan klooien. Herman is verliefd en hij popelt om het te vertellen. De meiden willen Herman allebei wel. Anne voelt zich super op d'r gemak bij Herman en voor haar gevoel zijn ze al in de fase dat je in mekaars gezelschap een scheet durft te laten.

Maar ook Fleur wil onze sympathieke Franzoos donders graag aan de haak slaan. Het is vechten geblazen dus, een gevecht waarbij Anne van de stress alles onder kotst.

Zo onnodig overigens want het is een achterhoedegevecht. Want Herman had voor zichzelf allang gekozen. Later blijkt dat hij voor Fleur kiest. Anne liegt dapper dat ze dat al had zien aan komen, maar waarschijnlijk gaat Anne terug in Nederland een kei van een shrinck nodig hebben om d'r weer een beetje in de plooi te krijgen. Fleur is reuze blij dat ze mag blijven en Herman houdt haar vast met het idee haar nooit meer los te laten. En dat laatste neemt ie wel héél letterlijk, zo zien we.

Nu de boeren nog maar 2 vrouwen op hun erf hebben wordt de sfeer hier en daar aanzienlijk broeierig. Vooral in Texas blijkt dat daar niet alleen het klimaat heet is. Sandra en Alberdien lijken - om maar in vaktermen te blijven - behoorlijk tochtig te worden en met name Alberdien schurkt stilletjes doch beslist tegen de sta-reflex aan.

Olke blijft gewoon de ietwat onbeholpen knuffelbeer met een lichte storing in de fijne motoriek waardoor elke hug op een uit de hand gelopen aanrandpoging lijkt.

Today gaat Olke picknicken met zijn vrouwen. Tevreden nestelt Olke zich  tussen hen in en samen laven zij zich aan al het goede wat de picknickmand voor hen in petto heeft.

Alberdien echter is nog lang niet klaar met laven. Nee, zij voelt een enorme drang om zich aan Olke te gaan laven. Alberdien wil ondeugend doen. Jaloers kijkt ze naar de auto, die ferm wordt gelikt door een dozijn pinken. Dus wanneer Olke vraagt wie er zin heeft om mee de bosjes in te gaan is Alberdien er als de pinken bij. Tot haar grote spijt komt het niet verder dan handje vasthouden. Ietwat teleurgesteld wijst ze naar de pinken die nog steeds de auto ijverig likken en fluistert in Olke's oor dat dit haar best wel horny maakt.

Olke is de beroerdste niet en zegt dat Alberdien straks ook best een keer aan de auto mag likken. Dan is het de beurt aan Sandra en ook zij wordt door Olke vakkundig mee de bosjes in gesleurd. Sandra laat er echter geen gras over groeien en al snel slaan ze aan het kussen. Alberdien heeft niet in de gaten dat die twee hartstochtig aan het bekken zijn. Zij ligt languit in het gras te dromen dat zij met Olke gaat kussen en krupen. Wat dat betreft had de vader van Olke toch wel gelijk enkele weken terug, toen hij zei dat Olke from no tooting or blazing knows.

Vanavond gaat Olke   met de dames steak eten. Niks is hem te veel voor zijn ladys want het lijkt alsof ie de hele tent heeft afgehuurd. Ja ja, steak die maar in je zak!

Olke probeert de aandacht zo goed mogelijk over beide vrouwen te verdelen maar steeds lijkt het alsof Sandra een lichte voorkeur heeft. En dat steakt Alberdien. Lichtelijk jaloers en tandenknarsend zou ze Sandra wel een mes in d'r rug willen steaken. Gelukkig is 's avonds everything cookie and egg again, wanneer ze gedrieën in de hottub zitten.

Als een echt alfa-mannetje gaat Olke zich een paar keer opdrukken, hetgeen er overigens best wel onbeholpen uitziet. Tsja, de fijne motoriek zal Olke zich toch eigen moeten zien te maken, wil hij een romantische nacht tegemoet gaan.

Vooralsnog lijkt hij echter nog geen haast te hebben en wacht hij op de sta-reflex van Sandra. In Roemenië is het zowaar opgehouden met regenen.

Midden in zijn passie vertelt David enthousiast over spuiten en hoe nauw het komt met het juiste spuitmoment. Nee, we zijn niet op de set van de 1 of andere goedkope Oostblok pornofilm beland. We staan midden in een enorm veld met koolzaad alwaar David zijn meiden probeert bij te brengen dat je om vorstschade te voorkomen optijd moet spuiten.

Suzanne slikt een keer maar twijfelt of ze daar wel warm van wordt. Daarom wordt Suzanne heen gezonden, waarschijnlijk om ergens wat onkruid te gaan wieden.

Ondertussen probeert David om Mara te peilen. Er voltrekt zich een waar sollicitatiegesprek daar midden op de Roemeense akkers. Het heeft er alle schijn van dat Mara een lichte voorsprong neemt op Suzanne. Uitgebreid zitten ze mekaar leuk te vinden. Maar als David ineens zegt dat zij precies op zijn moeder lijkt moet ook Mara even slikken.

Wat is dat dit jaar toch met al die boeren die een vrouw zoeken die op hun moeder lijkt??? Ondertussen heeft Suzanne het veld al bijna helemaal onkruidvrij en staad braaf langs de kant te wachten totdat David en Mara klaar zijn met vozen. Langs rijdende vrachtwagenchauffeurs denken dat zij een straathoer is en toeteren dat het een lieve lust is.

Blijft toch een speciaal land, dat Roemenië. Later die dag probeert David met wat nat hout een vuurtje te stoken. Nog niet met de beste wil van de wereld krijg je zulk depressief hout in de hens, dus het marshmallows roosteren loopt af met een sisser.

Een zichtbaar teleurgestelde Mara moet afhaken met d'r 23 jaar. Ze hoeft ook geen thee meer, en in gedachte is ze heel stiekem al d'r koffers aan het pakken In Zambia lijkt ook Marc door de hitte bevangen te zijn.

Met een visnet is ie mango's aan het vangen. Dat het echt helemaal mis is met Marc blijkt wanneer ie effe later op crocks met de motor boodschappen gaat doen. De meiden maken ondertussen een picknickmand klaar. Ergens in de middle of nowhere tussen de rotsen en een plas brak water gaat er gepicknickt worden. Gelukkig is al deze uitzichtloze ellende geen rem voor de romantiek.

Annekim wil graag ingesmeerd worden met Marc's spul. Liefst dikke klodders graag, kirt een opgewonden Annekim. Marc is de flauwste niet. In tegenstelling tot praten kan ie smeren als de beste en als een ware masseur verspreid ie zijn spul over Annekim, die dit overigens kreunend appricieert. Anke ziet dit gesmeer met lede ogen aan maar besluit zichzelf nog niet weg te geven, alhoewel Marc toch echt deze week 2 vrouwen wil aftasten.

Later die dag gaan ze met wat vrienden op een boot chillen. Annekim wil met Marc op de jetski, en niet veel later stuiteren ze samen over de golven. Ook Anke wil zich niet laten kennen en kruipt bij Marc op de jetski. Maar zo stoer als Annekim kan zij niet stuiteren, hetgeen dus een lichte voorsprong voor Annekim oplevert.

Marc heeft ondertussen behalve zijn ogen ook zijn handen goed de kost gegeven. De 2 meiden zijn lichamelijk verschillend zo zegt hij. Waarschijnlijk heeft hij nog veel meer gezegd maar daar was ook deze keer weer geen touw aan vast te knopen. Misschien chronisch bevangen door de hitte?

Wat dat betreft kan de tegenstelling niet groter zijn dat met Canada. Daar vriezen nog steeds je ballen uit de broek, zo stervens koud dat het daar is op de toendra. En dat brengt zo z'n eigen mogelijk- en onmogelijkheden met zich mee. Buiten een kampvuurtje maken lukt niet. Elk vuur vertikt het om te branden in dat klimaat. Daarom barbequeën Riks en zijn vrouwen gewoon binnen, in huis, in de oven.

Riks vraagt aan de vrouwen hoe ze zijn worst willen hebben. Eline begint openlijk te twijfelen aan Riks z'n worst. Bij Marit begint het juist steeds meer te kriebelen en zij slaat zijn worst niet af. Als beloning mag Marit met de dikke Fendt van Riks rijden. Zelfs bij de buren blijkt de pin van Riks te dik te zijn.

En terwijl riks de buurman zoekt voor een dunnere pin gaan Marit en Eline nieuwsgierigen in de stal van buurman. Oja, Riks was ook nog opzoek naar vlinders. Al met al een onduidelijke happening deze keer in het steenkoude Canada met als rode draad dikke worsten en dunne pinnen. Dat laatste moet overigens geen probleem zijn met die kou. Herman ontwikkelt zich steeds meer als een echte zielenknijper.

Samen met Anne praten ze over het feit dat zij beiden een teleurstellende relatie achter de rug hebben. Anne's hoogtepunt hierin was dat ze wel es gezoend had. Dit oogst veel bewondering en respect bij Herman. Zover was hij nog eens niet gekomen in zijn relatie. Nee wat dat betreft is het overduidelijk dat het hier gaat om 3 pure mensen, totaal onbezoeldeld, blanco, en nog strak tot ver onder de gordel.

Vandaag gaat Herman met Fleur en Anne ouwe rommel scoren in het dorp. Het contrast kon gewoon niet groter zijn. Later gaan ze nog even naar de plaatselijke gaarkeuken voor een plat du jour en zelfs daar zijn de grietjes niet veilig voor zielenknijper herman. Samen vragen zij zich af wat verliefdheid nu eigenlijk is. Ze weten geen van drieëm het antwoord maar Herman oppert dat je dan vast wel iets raars voelt of zo. Lief en erg aandoenlijk, al die maagdelijke toestanden dans la France.

In verhouding tot de vorige afleveringen van dit seizoen was het deze week hysterisch! Er was verwarring allom! Het woordje 'gevoel' viel eindelijk. Yvon die bij de boeren trachtte een erotisch vuurtje te laten ontvlammen.

Tel daar bij op dat vrouwen rare wezens zijn. Kijk nu 's bij Olke. Sandra vindt Olke leuk leuk! Da's een synoniem voor 'Olke mien jong, ik wil allerkrupens gearne je body verkennen'. Alberdien die wil Olke niet leuk vinden voor het geval dat het leuk vinden niet beloond wordt met een kruupkje maar met een enkeltje Schiphol.

Is toch ontzettend vaag allemaal toch? Zeg wat je doet en doe wat je zegt, dat heeft een boer nodig. Harriët op haar beurt wil geteased worden. Uiteindelijk wordt ze getaserd.

Want de afwijzing van Olke komt bij haar als een stroomstoot aan. En terwijl Harriët samen met Yvon boven de koffers aan het inpakken is, verzucht ze dat 2 dagen toch wel allerkrupens kort is. Zo kort had ze nog nooit met een man samengewoond. Downstairs worden er ondertussen aarzelend de eerste kleine kruupkes uitgewisseld.

En als Harriët vertrokken is besluit Olke zijn gevoel te laten spreken. Want misschien is die beter te verstaan. Hij zet romantisch wat theelichtjes in de hens en roept de 2 overgebleven dames er bij om te proosten.

Alberdien was nog effe zoek. Die zat  twee dagen aan zenuwen te lossen op het kleinste kamertje. Nu er nog maar 2 dames over zijn lijkt Olke nog zenuwachtiger dan eerst In Roemenië is het ondertussen een natte bedoening, hetgeen overigens niet op het lijdend voorwerp 'femei' slaat maar op de meteorologische situatie. Hierdoor is er bij David gewoonweg niks te doen. Tel er bij op dat er in het godvergeten oord sowieso nooit iets te beleven valt, en verbaas je over het feit dat desondanks alle drie de meiden van David bij hem willen blijven.

Mara zegt heel beslist dat ze niet weg gaat. De dreigende stand van haar mondhoeken verraadt dat het haar menens is en dat naar alle waarschijnlijkheid er een politieke rel ontstaat wanneer David haar wil lossen. Na kort telefonisch overleg met het torentje in Den Haag lijkt het verstandig om Mara nog maar wat te laten blijven.

Suzanne heeft de kriebels. Maar dat kan vanalles betekenen zo weet zij. Met een aan honderd procent grenzende zekerheid weet ze dat het geen mieren vlooien of luizen zijn. Dus wat blijft er dan over? Zeg het maar Suzanne! Voor de draad er mee! Wat zijn het suzanne? David heeft nog even overleg met Yvon. Stiekem hoopt ie op een dealtje. Dat Yvon in de plaats komt van het grietje dat ie heen gaat zenden.

Gelukkig blijft Yvon mij trouw en legt ze aan David uit dat het zo niet werkt. David stuurt de zelfverzekerde Jorien naar huis. Uitgerekend Jorien die er zo van overtuigd was dat ze een klik had met David. Ze is in shock! Hoe kan dat in vredesnaam? Ze stammelt dat zij had zich nog wel openlijk bloot had gegeven aan David.

Ja goed, die scene betwijfel ik ten stelligste. Ik heb alle afleveringen nogmaals bekeken, maar ik heb geen een blote griet voorbij zien komen. Voor het geval dat het om een vluggertje ging ook nog effe in slow-motion terug gekeken, maar niks hoor.

Er was nul noppes nada bloot te zien. Jorien is ondertussen nog steeds in shock en weigert te vertrekken. Ook Yvon kan haar niet overhalen. Zelfs dreigen en slaan helpt niet. Uiteindelijk weet een productiemedewerker met het vingertje bij 'heen zenden van meiden' , te vinden in hoofdstuk 6, artikel 4 lid b, bladzijde van de grote almanak genaamd  'Juridisch geen poot om op te staan' , Jorien te bewegen zich toch maar naar de uitgang te begeven.

Bij Marc blijft het van hetzelfde laken een pak. Met "Ja nee daar tsja euhhh mooi toch waar? Terwijl de meiden samen met een handvol inboorlingen een gigantische trampoline gaan bouwen of zoiets, zit elk van de grieten met hun eigen gedachten.

Anke weet het allemaal nog niet. Ze twijfelt nog tussen denken en voelen en is als de dood dat ze die twee door mekaar haalt en aan Marc's killerbody begint te voelen. Alleen al de gedachte hieraan maakt dat er een licht kreunend geluid ontsnapt aan haar lippen. Annekim twijfelt niet en geilt voor de volle honderd procent op Marc. Ze komt er openlijk voor uit dat het haar puur gaat om het vleselijke, om zijn onweerstaanbare body, ja zelfs om zijn strakke broek, die verraad dat er voor haar in Zambia nog best wel wat onontgonnen terrein te winnen is.

Praten kan ik hem altijd nog leren, zo besluit de zichtbaar opgewonden Annekim. Gelukkig is daar de altijd zo tactvolle Yvon die eerst even op Irene inpraat, met als gevolg dat Irene niet meer twijfelt maar het liefst asap met gierende banden de stoffige savanne van Zambia wil verlaten.

In een ontroerend betoog probeert ze dit aan marc uit te leggen. Marc liegt dat hij het jammer vindt en reageert voor zijn doen emotioneel met de woorden "Ja oké ik zal je lach missen. Marc is ondertussen helemaal van de wap door al dat 'vrouwengedoe' en wil nu snel gaan kiezen.

Ja maar Marc je hoeft niet meer te kiezen jongen! Er is zojuist een vrouw voor je weg gevlucht! Ga daar 's over nadenken! In Canada begint het langzaam te ontdooien. Want het is nu eenmaal 8 maaden in het jaar winter op de koude toendra van Saskatchewan. Riks wil effe 1 op 1 met Eline. Ze wilden juist een baal hooi uitrollen maar de baal was bevroren en dat was balen. Maar wel mooi een kans voor Riks om Eline uit te horen.

Er ontspint zich een - naar Saskatchewaanse normen - een warm  onderhoud, welke ruw wordt onderbroken door Marit. Marit is stik jaloers en wil ook een momentje met Riks.

Maar nee, zij moet het kippenhok uitmesten. Da's dus voor Eline. Dat het een duel zal blijven blijkt wanneer nummertje 3 Claudia haar ware gevoelens prijs geeft aan de hond. Claudia vindt het hier niks, en het wordt ook nooit niks hier in dit godverlaten oord, alwaar de plaatselijke pastoor je beste vriend is, en de heilige mis het grootste verzetje is waar je weer een week op moet teren.

Yvon vindt dat ze dit aan Riks moet opbiechten. Riks hoort haar relaas aan en troostend slaat ie Claudia bemoedigend met de grote werkhandschoen op haar rug.

Later zie ik vanuit onze Pick-up dat Riks het met Yvon op een akkoordje probeert te gooien dat zij in plaats van Claudia blijft. Gelukkig is kort claxoneneren en een vermanend vingertje van mijn kant voldoende om te zorgen dat dit feestje voor Riks niet door gaat. Eline en Marit zijn best wel verbaasd dat Claudia 'm smeert. Zij vragen aan Riks wie hij eigenlijk als eerste naar huis had willen stemmen. Heel slim zegt Riks dat dat Claudia zou zijn Dans la France was er ondertussen al consternatie vanwege het heenzenden van de ontroostbare Pia.

Om hun gedachten wat te verzetten gaan herman en de overgebleven meiden taarten bakken. Gelukkig brengt al dat kneden snel troost en al gauw liggen ze alle drie in een deuk om het zakkie van Herman. Fleur voelt zich prima thuis op du ferme. Maar ook Anne legt in een uitgebreid betoog uit dat zij zich ook best wel goed voelt bij Herman. Ja, misschien dat ze wat veel praat of zo. Geheel onvoorzien komen pa en ma eerder terug van Centerparcs en ook Herman's bijdehandte zusje is het verblijf in de paardenstal kotsbeu.

Daarom moet er massaal aardappeles en boerenkool geoogst worden. Boerenkool heeft normaal gesproken altijd een beetje de zweem van 'beetje ruiken voelen proeven' over zich hangen maar in Frankrijk blijft het allemaal nog correct op de akker. De moeder van Herman, die overigens een exacte kopie is van Fleur en Anne, begint de meiden grondig uit te horen. Ze vraagt nog net niet of ze nog maagd zijn. Alhoewel het antwoord hierop met koeienletters van de meiskes af te lezen is.

Het bijdehandte zusje van herman wrijft hem nog snel in dat ie er gauw weer eentje naar huis moet sturen. Dan heeft zij tenminste haar bed weer terug, denkt ze er sluw achter aan Het was bijzonder teleurstellend om te zien dan elke boer braaf de vrouwtjes bij mekaar legde voor de nacht.

In elk huis 3 brave grieten diep onder de dekens gedoken in degelijke pyama's. Het deprimerend beeld werd daar bovenop onuitstaanbaar versterkt door 5 brave boeren die hun wichtjes braaf goedennacht toewensten vanuit de deuropening. Het leek pas gisteren, die mooie tijd dat Geert zijn dames al de eerste avond bepotelde. Of Limlander Marcel die heel wulps in zijn zwarte boxer en op zwarte sokken in de deuropening ging staan van het slaapnest van zijn meiden.

Of dat boer Martijn samen met zijn 3 chickies in de kelder sliep omdat het zo warm was. Waar is het lef gebleven van onze vakbroeders? Vooral in Olke was ik zwaar teleurgesteld. Al weken lopen pochen dat ie kruupkes ging maken. Maar ben je gek! Het enigste wat er kruupte was wat ongedierte. Gelukkig brak de volgende dag aan. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Olke blijkt liever lui dan moe. Om naar de stal te gaan pakt ie z'n auto. De vrouwen willen die paar meter best wel lopen.

In de auto gluurt ie stiekem naar Alberdien in haar shirt met luipaardenprint. Hij hoopt dat de koeien zometeen er niet van schrikken.

Harriët zien we even later de eerste bonuspunten binnen harken door stoer een koe in te spuiten. Die wil alleen maar op nummer 1 staan.

Maar hoe, geen flauw idee. Alberdien wil ook gerust wel een naald in een koe steken. Maar dan wel vanf een trappetje. Want Alberdien is allerkruupens klein. Pinken opvoelen past zij voor. Sandra en Harriët willen best tot de schouders in een pink, Terug naar the house wil Alberdien lopen.

Alberdien vind het allemaal maar druk, een kwartier samen met andere mensen. Olke wordt daar niet blij van. Volgens hem heeft ze niet maar is ze een pussy. Net wanneer je denkt dat het bij Marc in Zambia niet erger kan worden, valt de stroom uit. In het donker is Marc nog slechter te verstaan. En het ging al wat stroefjes aldus Marc.

De hunck gaat samen met zijn meiden buiten  met de smartphone sterrenbeelden kijken. Het huis van Marc heeft een traliedeur zoals in een gevangenis. Maar moet die deur Marc beschermen tegen Zambia of Zambia tegen Marc Wat een treurnis allemaal zeg.

De volgende dag gaan ze naar zijn visboerderij. Beetje kijken naar een grijpkraan die tonnen vis uit het water sleurt. Daar wordt Annekim best wel broeds van. Ze vraagt zwoel in Marc's oor wat de voederconversie is. Marc wordt er zichtbaar opgewonden van en kreunt dat die 1,6 is.

Yep, de juiste snaar is geraakt bij onze visboer. Later spelen ze nog wat Miami Vice met een aftands speedbootje. Ze gaan snorkelen tussen de vissen. De telkens boven komende   lelieblanke billen van de meiden doen denken aan de klassieker 'Jaws de witte haai'. De meiden worden best wel opgewonden van Marc's correcte body. Zijn onsamenhangend gebrabbel windt ze echter minder op. En om af te sluiten met een geëikte uitspraak van Marc; 'ja goh dat euhm nee hoe tsja geen flauw idee'.

Bij David in Roemenië gaat het er best gemoedelijk aan toe. Jorien voelt een klik met David want ook zij heeft shit gehad in haar leventje. David voelt die klik ook. En dat vindt ie niet shit. David waarschuwd zijn meiden dat ie soms best wel een hork kan zijn.

De meiden moeten hem dan een eikel noemen zegt David. Als David gaat afwassen doet Mara afdrogen. Mara hoopt op liefde en zou het liefst David afdrogen. Vandaag gaan ze niet naar de troosteloze bende van David.

Ze gaan varkens kijken bij een collega. De meiden vinden het er maar stinken. Toch luisteren ze dapper naar de enthousiaste uitleg van David. Gelukkig lijden de grieten niet aan een  Wakker Dier-aandoening en vinden ze het niet zielig. Zoals op dit bedrijf moet het bij mij ook worden vertelt David.

Daar kunnen zijn dames zich nog niet echt een voorstelling bij maken. De klik met Jorien zit David toch wel dwars. Hij wil daar met haar 1 op 1 over beppen en sluit de andere twee zolang op in een ander hok. Samen praten Jorien en David over gevoelens. Het is een broeierig tafereel. Het lijkt net alsof de een de andere elk moment kan gaan bespringen.

David twijfelt nog of het wel goed is dat ze een klik hebben. Jorien vindt van wel. Jorien is ook niet bang om een keer ruzie te hebben met David.

Want na ruzie volgt meestal de goedmaakseks. David en Jorien gaan zo in mekaar op dat ze de andere twee niet horen bonken op de deur. Ze willen er onderhand wel eens uit. Alleen al vanwege een muis die ze zagen. Gezellig lopen ze met z'n vieren door. Een hoopvolle Jorien, twee meiden die nog nagriezelen van de muis en David met zijn handen continue bij het potlood. Bij Riks blijft het kil en koud. Als het koud is wordt alles kleiner, ook het stukje wat er over hem te schrijven valt.

De dames zijn al vroeg wakker. Tijd om het eskimopak aan te trekken om te gaan melken. Marit wordt best wel warm van Riks. En da's een wonder met die kou. Eline doet ook d'r best om momentjes te pakken maar niet heus.

Want ze heeft telkens beelden van haar zoontje van zeven op haar netvlies, stijf bevroren in een klein eskimopakje. Claudia is net effe wat rigoureuser in alles. Zij denkt de andere twee gewoon weg.

Kijken hoe dat voelt. Ja nog steeds koud dus. Met het eten klaar maken verbaast Riks zich over een dunschiller. Hij is vierkante aardappels gewend.

Claudia vraagt om een staafmixer. Riks smijt haar vanalles toe maar geen staafmixer. Weet hij veel dat Claudia eigenlijk een soort van fibrator met brede kop bedoelt. Herman zit in de put. De koetjes worden gemolken. Het is een dolle boel zo, samen met de 3 meiden. Na het melken gaat Herman met Pia du pain halen bij de bakker.

Net uit de put wil Pia weer diep gaan met herman. Over gevoelens praten en zo. Herman is daar nog niet zo goed in en vertelt Pia dat hij op haar brief viel. Nee, dat was niet echt wat Pia wilde horen.

Na het ontbijt gaan ze lekker met z'n vieren op de trekker pinken vangen. Ze zijn uitgebroken en rennen uitgelaten rond. Fleur voelt zich ook uitgelaten.

Want ze weet niet of Herman haar leuk vindt. Fleur vindt hem best wel een toffe, maar pas als de eerste griet naar huis is gaat ze Herman veroveren is haar plan. Haar brilletje slaat er zowat van aan. Dat ook zij die eerste kan zijn stond ze effe niet bij stil bedenkt ze ineens.

Anne vint Herman ook leuk. Ze heeft wel oren naar hem. Herman weet het allemaal niet en hoopt op een tegenvaller. Maar ze vallen niet tegen, alle drie niet, zo sombert hij.

Bij het keuzemoment stuurt Herman Pia weg. Moet ze heel die rotzooi die ze mee naar La France had genomen na 1 dag weer inpakken. Met alle atributen in d'r rugzak neemt Pia afscheid. Voor het eerst in haar leven voelde ze een klik. Herman zwaait Pia uit. Hij is zichtbaar opgelucht dat er nog maar twee meiden op de ferme zijn. Herman's bijdehandte zusje ziet het allemaal aan vanuit de paardenstal. Ze zal blij zijn wanneer de andere twee ook vertrekken en zij haar slaapkamer weer terug heeft.

Harriët nog mee dan zal ze nu moeten instappen. De gezagsvoerder haalt over 1 minuut de touwladder binnen. Zat Harriët op het laatst nog een beetje 'hard to get' te spelen over de arme ruggetjes van haar kleinkinderen. Dat het uiteindelijk allemaal goed kwam zien we wanneer Olke op zijn eigen joviale manier zijn dames verwelkomt op de farm in Texas.

Harriët is ondertussen stiekem best wel very happy dat ze toch mee gegaan is. Alberdien weet binnen 10 minuten al dat het in Texas waarschijnlijk 'allebastes goed krupen' is en probeert een voorsprong op de andere twee te nemen door Fries te gaan praten met Olke. Sandra is meer het tiepje van 'Fryske bomen zaag je dikke planken' en weet de anderen te overtroeven door Olke tijdens het cadeautjes geven een miniscuul klein doosje in zijn eeltige handen te frommelen met daarin het sleuteltje van haar kuisheidsgordel.

Olke geeft geen krimp en roept "ik moet op jullie allemaal passen! Passen en meten in een notendop dus, deze week in het warme Texas. Ondertussen is David in Roemenië druk bezig met het maken van de overlevingspaketten voor als straks zijn meiden komen. Yvon zit er ondertussen lekker nat bij te wezen. Nee, het weer is er stukken minder dan in Texas. De 3 meiden zijn onderweg en Suzanne bedenkt ondertussen wel duizend redenen waarom ze niet naar dit triestig land zou moeten gaan.

Maar ze heeft wel kriebels in d'r buik. Ondertussen zijn de dames gearriveerd en na de zoensessie stelt David voor om naar de stallen te gaan kijken. Mara vraagt of de laarzen mee moeten maar David stelt voor dat ze beter de GPS kunnen meenemen om te voorkomen dat ze verdwalen. Stel je voor, denkt David, straks zijn m'n chickies al verdwaald voordat ik er gebruik van heb gemaakt.

Bij de stallen aangekomen geeft David uitgebreid bouwkundig advies en de meiden knikken braaf ja in de hoop dat ze zo wat slimmer over komen, maar ondertussen snappen ze er geen hout van wat ie nou eigenlijk precies allemaal wil met die troosteloze bende in dat Roemeense oerwoud. Onderwijl koopt David bij een zekere Mickey nog snel even de plaatselijke maffia af. Overigens David vond het zelf ook maar een troosteloze bende en hij besloot daar direct mee af te rekenen door aan zijn 3 meiden bossenmaaiers uit te reiken zodat ze meteen konden beginnen om het woud een kopje kleiner te maken.

In het werk lieten de dames het beste van zichzelf zien. Mara was de gevoeligste. Met kleine gilletjes aaide ze voorzichtig door de struiken. Suzanne was de meest ervarene en maaide met koele berekenende bewegingen alles en iedereen af wat voor haar voeten kwam. Ondertussen was Jorien het takkewijf. Na gedane arbeid is het goed rusten en terwijl de dames hun dingetjes deden probeerde David eten klaar te maken op een kookplaat die hij waarschijnlijk voor het eerst zag.

Ach, zei David met een schalkse knipoog, het wordt vast gezellig. Alle drie de meiden hebben puntjes waar ik best wel een goed gevoel bij krijg. Wat is het toch ook een boefie hè, onze David. In Zambia tikt de thermometer ondertussen een genadeloze 45 graden aan. Ook daar zijn de vrouwen gearriveerd. Annekim had toevallig net haar 'babyolifantjesredden-quotum' vol en had dus tijd om de andere twee op te halen van het vliegveld. Was zij slim geweest had ze die twee mooi achtergelaten op die zanderige landingsstrip, dan had ze Marc mooi voor d'r eigen alleen gehad.

Maar goed, dan krijg je ook alleen maar lastige vragen van en da's ook niet wat. Marc zelf is knetter nerveus. Of hij heeft een zonnesteek. Want meestal brabbelt ie allerlei woordjes aan mekaar in de hoop dat de kijker er chocola van kunnen maken.

Heel stiekem hoopt ie op ondertiteling op tv. Nee, z'n meiden inpakken middels een geanimeerd gesprek zal een kansloze missie worden. Hij zal het moeten hebben van zijn andere skills, wat die dan ook moge zijn. Het is eind juli en bij Riks in de voortuin van de Noordpool is het al winter.

Als een echte thee-sommelier maakt Riks tea voor Yvon. Yvon kon het niet nalaten even te komen nieuwsgierigen op de prairies van Saskatchewan. Zijn 3 vrouwen waren ondertussen op weg naar de farm. Onderweg probeerden ze mekaar moed in te spreken. Want wat zag het er uitgestorven uit in dat desolate Saskatchewam. Marit wist heel zeker dat ze al 3 uur lang geen house or living soal meer gezien had. Uiteiendelijk kwamen ze op de farm aan en doodmoe met een flinke jetlag wilden ze best wel even gaan rusten.

Maar dan kennen ze Riks nog niet! De laarzen en thermo-overall lagen onverbiddelijk te wachten op hun bedjes. Want eerst moesten de koeien gemolken worden. Kijk en dan denk je van, goh ben 'ns een gentleman, laat die dames effe lekker hun ding doen zodat ze kunnen bijkomen van de reis.

Maar nee, Riks is wat dat betreft 'n echte Riks. Eerst werken en dan leven! Wat overigens zorgelijk is, is dat Riks met zijn dames communiceert alsof zij de local taxcollector zijn. En zijn lichaamstaal laat onverbiddelijk zien dat hij er een broertje dood aan heeft wanneer vrouwen bij de hand gaan doen. Nee, het lijkt er nu al op dat Canada wederom uit de bus gaat komen als 'stonecold' en dat elk klein opflikkerend vlammetje in de damesharten meteen uitgeblazen wordt door de kille wind op de onmetelijke prairie.

Ja kijk, en dan blijkt maar weer dat La France toch nog steeds met stip bovenaan staat als het land van de l'amour.

We zien een goedgemutste Herman blij taarten bakken. Zijn dames zijn onderweg. En ja, hij is best wel nerveus voor wat er komen gaat en ook hij heeft rare kriebels in zijn buik. Jaja waar zou je zijn zonder een aantal scherp analyserende sidekicks. Herman wilde graag het maison voor zich alleen en had daarom zijn ouders een weekje Centerparks cadeau gedaan. Hij hoefde geen pottekijkers. Zoals Herman al zei; geen pottekijkers deze week.

Maar ondertussen zijn de taarten klaar en Herman gaat zijn trois filles ophalen van het station. Onderweg kwetteren de meiden honderduit. Enthousiast roepen ze dat ze allerlei atributen meegenomen hebben om te kunnen spelen met elkaar en dat Herman ook met hun mag spelen! Met rode oortjes stuurt Herman de voiture richting du ferme. Na taart eten is het goed melken en daarna halen de meiden hun atributen tevoorschijn en spelen met elkaar tot in de kleine uurtjes.

Herman ziet het allemaal goedkeurend aan. Zijn oren tuiten en hij besluit om deze avond nog maar even niet mee te doen. Zij zijn nu al dé sensatie van Boer zoekt Vrouw ; La trois viérges dans la France!!!

Het was me een avondje wel zeg! De emoties zwieberden van links naar rechts, gelijk een vol uier van een verse 10e kalfs MRIJ koe. Nooit eerder werd er al zo vroeg in de wedstrijd om de boeren gejankt.

En sommige boeren waren inderdaad om te janken, bijvoorbeeld  Riks met zijn zeer domme en ongelukkige uitspraak.

Maar hierover later meer. Om te beginnen; één ding wil ik graag recht gezet hebben. De kijker zag zoals in eerdere jaren dat Labradoedel Tommie Yvon mocht vergezellen in haar pelgrimstocht om vrouwen te bekeren tot het Boerenbed, of nog liever; tot de door haar zelf uitgebrachte servieslijn. Maar Tommie was dit jaar bedrog! Of nee, ik was Tommie! Ze hebben mij eruit gefotoshopt en die dreadlockjoekel dr in gemonteerd, puur en alleen omdat Dreadlock-Tommie nog een sponsorcontract had lopen met een shampoproducent.

Dus de volgende keer dat jullie Tommie hevig kwispelend langs Yvon zien zitten onderwijl vrolijk met een fladderende tong uit het autoraampje; dat ben ik. Over naar de main business. Naar de boeren dus.